Utbildningsmaterial

Swedwatch har tagit fram ett läromaterial om mänskliga rättigheter i globala leverantörsled, för ungdomar i åldern 15-19 år. Materialet består av en intresseväckande publikation och 12 övningar, och behandlar fyra områden som är relevanta för unga konsumenter: kläder, elektronik, mat och resor.

Vilka risker gömmer sig i det vi köper? Vilket ansvar har företagen som säljer varorna att allt gått schyst till och vad kan vi som konsumenter göra för att påverka?

Materialet syftar till att ge elever:

  • Fördjupad förståelse för företags påverkan på mänskliga rättigheter och miljö i globala leverantörsled.
  • Fördjupad förståelse för företags ansvar att respektera mänskliga rättigheter utifrån befintliga standarder och riktlinjer.
  • Idéer kring vad elever kan göra för att påverka en hållbar utveckling i positiv riktning.

Tidningen

Tidningen introducerar hur företagande och mänskliga rättigheter hänger ihop. Den visar på risker för människor i produktionen av det vi har på oss, det vi äter, vår mobil och i våra resor, och ger idéer kring hur man som ung konsument kan påverka.

För användning i skolan, finns tidningen att beställa hem på Utbudet.se

Ladda hem eller läs tidningen Vad kostar din tröja på webben (pdf)
Källförteckning (pdf)

Lärarhandledning

Lärarhandledningen består av tolv pedagogiska övningar på samma teman som tidningen, avsedda att ge gymnasieelever fördjupad förståelse för mänskliga rättigheters koppling till produktion och konsumtion.

Ladda hem eller läs lärarhandledningen på webben (pdf)