Swedwatch i EU-panel om tvångsarbete

ARTIKEL | 7 juni 2018

Den 6 juni medverkade Swedwatch i panelen vid ett seminarium på konferensen Trust Conference at the European Parliament. Fokus för konferensen var tvångsarbete i de globala leverantörsleden. 

Hur kan tvångsarbete, barnarbete och trafficking bekämpas, vilka aktörer har ett ansvar och vad görs inom EU och i EU:s medlemsstater? Det var den övergripande frågeställningen för konferensen Trust Conference at the European Parliament som arrangerades den 6 juni i EU-parlamentet i Bryssel.

Medverkade vid seminariet gjorde bland andra två kvinnor som själva varit offer för tvångsarbete, Maria och Zita Cabais, representanter för Intel och Marks & Spencer, EU-parlamentsledamoten Heidi Hautala, Kevin Hyland, brittisk kommissionär för arbetet mot slaveri och människorättsförsvararen Andy Hall. Swedwatchs medarbetare Frida Arounsavath bidrog med sina erfarenheter av att granska leverantörsleden inom tobaksindustrin, och av Swedwatchs granskning av barnarbete inom diamantutvinningen i Demokratiska Republiken Kongo.

Flera av talarna och medverkande i panelen lyfte fram vikten av ökad transparens bland företag och att företag gör risk- och konsekvensanalyser för mänskliga rättigheter (så kallad human rights due diligence) som ett sätt att öka möjligheterna att identifiera tvångsarbete och trafficking, och av att EU skärper unionens regelverk.

ILO och Walk Free Foundation har uppskattat att mer än 40 miljoner människor var fast i tvångsarbete år 2016 och att 152 miljoner barn arbetade samma år.

Hela seminariet går att se i efterhand här. Läs även Thomson Reuters Foundations artikel om seminariet.

Trust Conference at the European Parliament är en spin-off på den årliga konferensen Trust Conference som arrangeras av Thomson Reuters Foundation. Nästa årliga Trust Conference hålls den 14-15 november i London. –