MR-försvarare: nya risker i colombianskt kraftprojekt

ARTIKEL | 20 mars 2018

Colombias största vattenkraftsprojekt Hidroituango har flera gånger kritiserats för sin negativa inverkan på mänskliga rättigheter. Både Atlas Copco och Scania levererar utrustning till projektet. I början av mars träffade de MR-försvararen Isabel Zuleta som informerade om nya risker i projektet.

Isabel Zuleta är en av ledarna för Ríos Vivos-rörelsen, som företräder människor som påverkats negativt av vattenkraftsbygget sedan det påbörjades år 2009. Ríos Vivos har bland annat rapporterat om hur projektet bidragit till tvångsförflyttningar och om hur småskaliga gruvarbetare stått utan kompensation när deras försörjning drabbats. Swedwatch har tidigare belyst problematiken i rapporten Dränkta rättigheter, flytande ansvar.

I mars besökte Isabel Zuleta Stockholm för att träffa företag, riksdagsledamöter och civilsamhällesorganisationer i syfte att informera dem om nya risker i projektet. Flera av riskerna är relaterade till fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och FARC-gerillan år 2016 och beskrivs i en artikel som Swedwatch publicerade efter Zuletas besök i Stockholm.