Upprop för MR-aktivist i Thailand

ARTIKEL | 20 augusti 2015

Den 24 augusti går rättssaken mot Andy Hall i Thailand in i ett nytt kritiskt skede. Swedwatch deltar i ett upprop som begär att National Fruits mål läggs ned.

Thailändska National Fruit, som exporterar konserverad ananas och andra fruktprodukter, anklagar i sin stämningsansökan den brittiske människorättsförsvararen Andy Hall för bland annat förtal. I Thailand kan det leda till långa fängelsestraff.

Bakgrunden är att Hall bidrog till arbetet för rapporten ”Cheap has a high price” som Finnwatch, Swedwatchs motsvarighet i Finland, publicerade i januari 2013. Där avslöjades hur burmesiska migrantarbetare utsätts för omfattande kränkningar av arbetsrelaterade och mänskliga rättigheter i National Fruits fabriker.

Andy Hall riskerar att dömas till upp till sju års fängelse och miljonbelopp i skadestånd ifall domstolen i Bangkok beslutar att väcka åtal mot honom den 24 augusti.

– Fallet är mycket allvarligt ur många aspekter. Det slår mot den redan hårt begränsade yttrandefriheten i Thailand. Och riskerar att försvåra framtida granskningar av företag i en miljö där migrantarbetare regelbundet faller offer för modernt slaveri och allvarliga människorättskränkningar, säger Swedwatchs rapportchef Kalle Bergbom.

Svagheter i den thailändska lagstiftningen och utbredd korruption leder till att miljontals migrantarbetare exponeras för övergrepp som fysiskt och sexuellt våld, skuldslaveri och trafficking. Värst utsatta är människor från de fattigare grannländerna Myanmar och Kambodja. Rättssaken mot Andy Hall visar på företagens starka inflytande och hur utsatt den som vågar kritisera är i Thailand – ett land som har starka handelsrelationer till Sverige, EU och övriga världen.

– Alla internationella företag som profiterar på billig arbetskraft i Thailand måste ta sitt fulla ansvar för leverantörsleden, och kraftigt ta avstånd från rättsliga övergrepp mot personer och organisationer som granskar arbetarnas villkor, säger Kalle Bergbom.

44 internationella organisationer har undertecknat ett brev adresserat direkt till Thailands premiärminister, Prayuth Chan-ocha. Uppropet begär att regimen omedelbart verkar för att stoppa rättssaken mot Andy Hall samt vidtar åtgärder för att förhindra framtida trakasserier av människorättsförsvarare.

Sedan militärens maktövertagande i Thailand den 22 maj 2014 har mänskliga rättigheter försatts i fritt fall. Bland annat har hundratals thailändska demokrati- och MR-kämpar, oppositionella politiker, akademiker, studenter och journalister samt andra regimkritiker kallats till förhör och så kallad ”attitude adjustment”. Under hot om fleråriga fängelsestraff har militären tvingat dem att skriva under avtal om att de ska upphöra med alla former av politisk aktivitet.