Stäms för slaveri i fiskeindustrin

ARTIKEL | 21 augusti 2015
Foto: Creative Commons

Amerikanska livsmedelsjätten Costco och Thailands dominerande exportör av seafood CPF hotas av stämning i USA. Flera avslöjanden har kopplat företagen till slavarbete inom den thailändska fiskeindustrin.

Det är tre advokatbyråer i Kalifornien som genom en stämningsansökan i veckan vill stoppa Costcos försäljning av thailändska räkor – såvida inte varorna tydligt markeras som ”produkter av slavarbete”, rapporterar brittiska tidningen The Guardian.

– Costco har slagkraft att kunna diktera villkoren för sina leverantörer och underleverantörer samt genomdriva sina uppförandekoder mot slavarbete, säger Derek Howard vid advokatbyrån Howard Law till The Guardian.

Rättssaken har potential att få stort genomslag då Costco når ut till miljontals kunder i Kalifornien. Tillsammans med thailändska CPF, Charoen Pokphand Foods, har livsmedelskedjan nu 30 dagar på sig att förbereda ett försvar.

– Det är möjligt att en stämningsansökan mot Costco och CPF inte uppnår annat än ett symboliskt värde. Men kraftfulla yttre påtryckningar måste till för att utnyttjandet av människor inom Thailands industrier ska upphöra. Att utmäta och kräva berörda företags fulla eller delade ansvar för övergreppen är ett led i det, säger Swedwatchs rapportchef Kalle Bergbom.

CPF är en världsledande producent av odlade jätteräkor, och ingår i den gigantiska CP-koncernen. Bland annat är CP en av de största aktörerna inom den thailändska livsmedelsindustrin, de äger teleoperatören True och driver butikskedjan 7-11 i Thailand. Familjeföretagets överhuvud Dhanin Chearavanont är en av Sydostasiens rikaste personer – enligt amerikanska Forbes uppgår hans förmögenhet till 11,5 miljarder dollar. Koncernen har ett finger med i nästan alla branscher och även ett stort ägande av företag utomlands. Konglomerat som CP har stor makt och politiskt inflytande i Thailand där näringslivet är tätt kopplat till den traditionella makteliten som inkluderar militären och kungahuset.

– De bär en del av skulden för det hänsynslösa utnyttjandet av migrantarbetare i landet, och ansvaret för att det får ett slut. Det är något som svenska företag som gör affärer i Thailand måste vara medvetna om, fortsätter Kalle Bergbom.

Swedwatch visade allvarliga missförhållanden bland migrantarbetare inom Thailands fiskeindustri i rapporten ”Vet du vad din middag åt till frukost?” 2012. I takt med att thailändska vatten fiskas ut hänsynslöst och i rasande fart drivs den inhemska fiskeflottan längre och längre ut mot Sydkinesiska sjön i jakt på större, och illegala, fångster. Den stora efterfrågan på arbetskraft har öppnat för kriminella trafficking-nätverk som smugglar in migrantarbetare från grannländerna.

Under de senaste åren har bland andra The Guardian och nyhetsbyrån AP gjort flera uppmärksammade avslöjanden om det slavarbete som pågår på fiskebåtarna. Det är inte ovanligt att besättningarna hålls ute till havs under flera månader eller år – fängslade utan kontakt med omvärlden.

– Rapporterna om misshandel och mord som förekommer på båtarna är otaliga. Arbetarna befinner sig i en fruktansvärd och omänsklig situation. De sitter fast på vad som i många fall kan liknas vid flytande arbetsläger, säger Kalle Bergbom.

Swedwatchs rapport 2012 kopplade svenska aktörer till slavhandeln i Thailand genom jätteräkorna som serveras på våra restauranger och säljs i livsmedelsbutikerna. De thailändska fiskebåtarna tömmer inte bara haven på den ätbara fisken. Övrig fångst, så kallad ”skräpfisk”, som trålas upp mals ner till fiskmjöl och används som foder på räkodlingar som exporterar till Sverige. Det har en förödande effekt på ekosystemet eftersom ”skräpfisken” utgör föda för allt annat liv i havet.

Av tolv tillfrågade svenska importörer avböjde tio att svara på Swedwatchs frågor för rapporten 2012. En svarade anonymt och en uppgav att man bara hade vildfångade jätteräkor i sortimentet men visste inte varifrån de köpts. Swedwatchs granskning visade vidare att flera svenska restauranger saknade centrala riktlinjer eller kritiska kravställningar för inköp av jätteräkor.

– Rapporten fick stor effekt. Restauranger som ingick i studien skärpte sina inköpsrutiner och tog bort jätteräkor från sina menyer och Coop slutade helt köpa in tropiska räkor, säger Kalle Bergbom.

Fakta:
Avslöjandena om slavhandeln inom fiskeindustrin bidrog till att USA:s utrikesdepartement sommaren 2014 nedgraderade Thailand till den lägsta nivån på sin årliga rapport Trafficking In Persons (TIP), som rankar länder utifrån deras ansträngningar att bekämpa människohandel. I juli 2015 konstaterades att Thailands insatser mot de kriminella nätverken under året inte varit tillräckliga. Nationen ligger kvar på den lägsta nivån i årets TIP-rapport.