Rana Plaza-offer hedras i opera

ARTIKEL | 23 april 2015
Foto: Den Stora Vävoperan

På två-årsdagen av den tragiska olyckan då textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh kollapsade, har Den Stora Vävoperan världspremiär på Textilmuseet i Borås. Sveriges centrum för textilindustri.

Swedwatch har bidragit med fakta kring textilindustrin i Bangladesh till operansom är ett nyskrivet, kollaborativt verk där den moderna globala textilindustrin möter det svenska kulturarvet.

– Med Den Stora Vävoperan vill vi hedra de drabbade med en hyllning till det som berör oss varje dag: textil, och människorna bakom den. Förr var det kvinnorna i hemmen, nu är det kvinnorna på textilfabrikerna i fjärran som skapar det vi alla har närmast våra kroppar. Textil binder oss samman över tid och rum, väver samman öst med väst, fattig med rik, säger librettoförfattare och producent Lisa Hansson.

I operan möts två olika kvinnoöden; Hanna Jönsson som levde och verkade på Lilla Rödde gård i Skåne i slutet av 1800-talet och den fiktiva nutida textilarbeterskan Shapla från Bangladesh. Över dessa båda vakar Tiden – hon som spinner och klipper av livets tråd, och binder ihop. Deras livsöden vävs samman med fakta och poetiska texter till en berättelse om textil, känslor, skapande och medmänsklighet.