Kamp för mark ”terrorhandling”

ARTIKEL | 6 oktober 2015
Bild från regionen Gambela i Etiopen Foto: Flickr, Julio Garcia

I Etiopien används en terrorlag för att motarbeta lokalbefolkningars rätt till mark. I ett aktuellt fall riskerar en nationalparkschef fängelse för att ha medverkat i en workshop om matsäkerhet. Utländska investerare behöver förstå problematiken.

Pastorn Omot Agwa, nationalparkschef i regionen Gambela i Etiopen är åtalad för terrorbrott efter att ha deltagit i en workshop om matsäkerhet som arrangerades i Nairobi. Omot Agwa och ytterligare två personer som deltog riskerar nu upp till 10 års fängelse. I dagarna kommer domen och ett antal organisationer, däribland Human Rights Watch, begär i ett upprop att de friges.

– Att försöka ge ursprungsbefolkningen en röst i diskussionen om deras viktigaste ägodelar – deras land och deras mat – är inte en terrorhandling utan en viktig del i en utvecklingsstrategi”, säger Nyikaw Ochalla, medarrangör för workshopen och chef för the Anywaa Survival Organisation (ASO) i ett pressmeddelande (se bredvid) som gått ut från organisationerna.

Tillgång till land och livsuppehälle är en brinnande politisk fråga i Etiopien och landets terrorlag används vidlyftigt för att motarbeta kritiska röster. Den etiopiska statens landsomfattande program ”Commune Development Program”, även kallat ”villigisation program”, har fått kritik för att bidra till allvarliga människorättskränkningar.

Enligt den amerikanska tankesmedjan Oakland Institute har tiotusentals människor tvångsförflyttats från sin nedärvda mark för att ge plats för kommersiellt jordbruk, ofta med utländska investerare. Dessutom kringgärdas folkförflyttningarna av anklagelser om våld, försvinnanden och våldtäkter. 2012 rapporterade Human Rights Watch att ungefär 70 000 människor från olika ursprungsbefolkningar från just Gambela hade flyttats mot sin vilja till platser som saknade livsmedelsförsörjning, mark, hälsovård och skolor.

Åtalet mot Omot Agwa är ännu ett fall som visar på vikten att utländska företag, däribland svenska, med verksamheter, partners eller leverantörer i Etiopien måste implementera effektiva system för att säkerställa att inte – direkt eller indirekt – bidra till tvångsförflyttningar och våld mot ursprungsfolk och lokalsamhällen.

För mer information om situationen i Etiopien, se Human Rights Watch och ett videoklipp med Omot Agwa.